CATALANSALMON: 18 anys 7 mesos i 21 dies (6808 dies) posant en contacte catalans arreu del món
Login Passwd HAS PERDUT EL TEU PASSWORD? REGISTRA'T
Tauler/Pissarra
Només els usuaris registrats poden afegir continguts. Clica Aqui per registrar-te de franc
03-10-2020-Informació Covid-19 | 02-08-2020-Dan positivo de COVID-19 33 miembros de la tripulación de un crucero noruego | 08-12-2019-A la caça de l?aurora | 06-09-2019-Diada! |
 TOTES ANUNCIS PIS HABITACIONS FEINA IDIOMA ACADEMIES COMPRA VENDA NOTICIES TURISME  
Informació Covid-19
2020-10-03 (1/4) - Pujat per Juanjo - Comparteix

Dos noves persones infectades per Covid-19 a Tromsø. La primera es va detectar divendres dia 2 d'octubre, la segona s'ha detectat avui 3 d'octubre.
Totes dues persones s'han infectat a l'estranger, i es van fer el test poc després de la seva arribada. En aquests moments es troben aïllades.

Font: Tromsø Kommune
Dan positivo de COVID-19 33 miembros de la tripulación de un crucero noruego
2020-08-02 (2/4) - Pujat per WEBMASTER (Catalansalmon) - Comparteix

Berlín, 1 ago (EFE).- Un total de 33 miembros de la tripulación del crucero noruego 'Roald Amundsen' han dado positivo en el test de la COVID-19 que se ha practicado entre los trabajadores del barco ...

https://www.lavanguardia.com/vida/202008 01/482624723081/dan-positivo-de-covid-19 -33-miembros-de-la-tripulacion-de-un-cru cero-noruego.html

Més info a www.lavanguardia.com
A la caça de l?aurora
2019-12-08 (3/4) - Pujat per WEBMASTER (Catalansalmon) - Comparteix

Veure i capturar imatges d?aurores boreals: dos fotògrafs ens expliquen la passió per atrapar-les

https://www.ara.cat/estils/aurora-viatge -noruega-finlandia-suecia-russia-groenla ndia-islandia-canada-alaska_0_2358364163 .html


“De cop es va obrir el cel i la teníem allà ballant. És un espectacle visual com cap altre, un enamorament a primera vista”. Així recorda el fotògraf Quim Dasquens la primera vegada que va veure una aurora boreal. Era l’any 2014, en un dels primers viatges fotogràfics que va fer a Tromsø, al nord de Noruega. “Va ser un viatge en què va nevar molt, però l’última nit una treva ens va regalar la primera aurora”, recorda. “Jo també la vaig veure a Tromsø, a la zona de Rekvik, on hi ha una carretera que baixa fins al mar, però abans tens tres muntanyes molt fotogèniques”, recorda Pere Soler, un fotògraf de natura que ha guanyat més de 90 concursos de fotografia, entre els quals el prestigiós Wildlife Phography of the Year, de la BBC i el Museu d’Història Natural de Londres, en la categoria àeria. De fet, de la seva primera trobada amb una aurora en va sortir una de les seves primeres fotos guardonades amb el primer premi Montphoto 2012 en la categoria de muntanya.

Un fenomen que enganxa
Soler havia tingut tres somnis des de petit: veure un volcà en erupció, veure els baobabs de Madagascar i veure una aurora boreal. “Mai m’hauria imaginat complir-los tots ni arribar tan lluny fent de fotògraf, i la veritat és que veure aurores és una passada: quan comences, no pots parar”, reconeix. Per a Dasquens, anar a Noruega a fotografiar aurores era un destí mític. “Per als fotògrafs que ens agrada la natura i els paisatges és un imprescindible”, diu. Va fer el somni realitat l’any 2005, quan l’agència de viatges Tarannà li va proposar fer viatges fotogràfics i d’autor, fent de guia de clients que busquessin conèixer un destí a partir de la fotografia. Des de llavors, cada any porta, de dues a sis vegades, grups reduïts de 6 o 8 persones a la zona del comtat de Trom (350 km per sobre del cercle polar àrtic) per orientar-los a l’hora de fotografiar les aurores. “És un espectacle natural que t’omple en molts sentits. Sembla irreal i té una part mística i moltes llegendes al voltant -considera-. Enganxa molt veure-les, però també fotografiar-les. Hi ha gent que ha vingut una primera vegada només a gaudir-ne, però s’ha tornat a apuntar una segona vegada amb una càmera per aprendre a immortalitzar-les”, explica. I és normal, perquè descriu l’experiència com “un espectacle sensacional, sobretot quan té molta intensitat”.

Les aurores es mesuren amb l’escala Kp de 0 a 9, i a partir de 4 o 5 ja es considera molt intensa. Just fa deu dies, aquests dos fotògrafs es van trobar a l’aeroport tornant de Noruega. Dasquens hi havia portat un dels grups dels viatges fotogràfics i Soler hi havia anat amb uns amics. Tots dos recorden l’última nit, quan van veure una aurora d’intensitat Kp 5. “Un 5 és un cel impressionant, una meravella de la natura i les erupcions solars”. A la zona on era Soler, la van categoritzar amb un Kp 4, però la recorda com una de les millors: “La teníem just damunt del cap i quan la comences a veure ballar i de cop comença a canviar de colors passant de verd a lila i magenta... No es pot descriure, s’ha de veure!”

El joc de perseguir-les
Les aurores són capritxoses i per veure’n s’ha de tenir molta paciència. Hi ha aplicacions que les prediuen, però també cal estar pendent de la meteorologia perquè fa falta un cel serè i suficientment fosc. Per una banda, doncs, necessites que el sol tingui activitat i, per l’altra, que els núvols no et facin la guitza. A més, pot ser que apareguin i ho facin només uns minuts, o poden quedar-se al cel ballant durant hores. “Jo faig servir les aplicacions que les prediuen, però no són 100% fiables. Al capdavall, és una tempesta solar i ningú la pot predir”, considera Soler. I afegeix: “Són una ajuda, però la millor aplicació és l’ull humà”. Com a consell per a la zona del nord de Noruega, també recomana veure d’on bufa el vent: “El vent de l’est és el millor. Aquí ens porta pluja, però a Noruega és un vent sec que ve de Sibèria. En canvi, si ve de l’oest, malament”. Dasquens també recomana no fiar-se de les nits que neva o plou: “L’experiència em diu que moltes vegades, quan para, queda un cel superestrellat ideal per veure aurores”. Però també afegeix que “de vegades, cal anar a buscar un forat sense núvols. És com un joc d’estar-ne pendent. Quan ja és prou fosc, pot aparèixer en qualsevol moment, i comença la recerca”. “Tenim un punt base, però ens desplacem amb una furgoneta, sempre pendents del cel i de la nit”, afegeix. “Jo he arribat a conduir 5 hores d’anada i 5 de tornada perseguint l’aurora”, recorda Soler, que diu que des de Tromso va arribar a travessar a Finlàndia per veure les famoses llums del nord. I és que per veure i fotografiar aquest espectacle de llums i colors il·luminant la nit, tot s’hi val.
Diada!
2019-09-06 (4/4) - Pujat per Juanjo - Comparteix

Bona tarda!

Aquest es el primer any que celebrem la Diada de Catalunya a Tromsø, si ets de les que / dels que no en saps res, només m'has d'escriure i t'informaré!

Salutacions!
Atenció, tot i que els anuncis del tauler son postejats per membres registrats de la web, Catalansalmon NO certifica ni comprova que siguin autèntics o actualitzats, i per tant NO es fa responsable, no fotem :)

CATALANSALMON: missió, visió, valors

Que fem a catalansalmon?
[439] http://tromso.catalansalmon.com es una de les webs de CATALANSALMON.com -Versio: 2.1 ® 2.1 - [email protected]
SERGI MARZABAL ©2005 ::: Avís legal / Normes d'ús  ::: 172.71.254.192 - userCountry= POLÍTICA DE COOKIES
Els continguts d´aquest site són gratuits i lliures
Si vols ajudar a desenvolupar el projecte catalansalmon, aqui pots donar la quantitat que vulguis